100 Afrika mest inflytelserika: kontinenten är väl representerad i internationella institutioner, trots skillnader - JeuneAfrique.com

Som framgår av Young Africa-rankningen av den mest inflytelserika afrikanska 100, har många framstående figurer på kontinenten ledande befattningar i internationella institutioner, men få upptar de högsta positionerna. Förklaringar.

Ngozi Okonjo-Iweala (Världsbanken), Vera Songwe och Amina J. Mohammed (FN), Tedros Adhanom Ghebreyesus (WHO), Fatma Samoura (FIFA) eller Fatou Bensouda och Chile Eboe-Osuji (ICC): Flera en viktig roll i vår ranking av 100 mest inflytelserika afrikaner hålla eller ha innehaft positioner för inom stora internationella institutioner .

Men vissa funktioner fortfarande hålls amerikaner och européer jakt. Fram till när? Tidigare nigerianska minister och verkställande sekreterare i det nya partnerskapet för Afrikas utveckling (NEPAD AUDA), dekrypterar Ibrahim Assane Mayaki den kris som i själva verket alla de globala multilaterala strukturer.

Unga Afrika: I februari i fjol Jim Yong Kims överraskning avgång, du har publicerat en tribune kräver att en afrikan ska leda Världsbanken. Hade du verkligen hoppas att bli hörd?

Ibrahim Assane Mayaki: Nej, det var uteslutet. Koden som reglerar utnämningsprocessen på Världsbankens vägnar innebär att det alltid är en amerikan som ärvererar ställningen och denna kod har aldrig granskats. Det väsentliga var inte där. Efter utnämningen av den nya presidenten diskuterade jag det med Ngozi Okonjo-Iweala, vem var generaldirektör. Hon berättade för mig att det var viktigt att lansera denna typ av debatt för att flytta linjerna.

Världsbanken, IMF, Bretton Woods-institutionerna, all multilateralism i själva verket går igenom en identitetskris

Vissa trodde att just Okonjo-Iweala hade sina chanser. Särskilt eftersom hon nu har dubbelt nigerianskt och amerikanskt nationalitet ...

Nej, hon har aldrig haft en riktig chans, och frågan är inte den dubbla nationaliteten. Problemet, mycket bredare enligt min åsikt, är att Världsbanken, IMF, Bretton Woods-institutionerna, hela multilateralismen faktiskt, går igenom en identitetsskock. Vilket leder till ideologiska frågor av typen: överensstämmer Världsbankens vision om utveckling med situationen i verkligheten? Det här är debatter som finns inom dessa institutioner.

Det mest fantastiska är att trots detta, Banks nya president, David Malpass, har valts ut från den svåraste linjen i Donald Trumps läger. Det innebär att han bär en specifik ideologi som han kommer att försöka göra sig övertygad om.

Förklaras så är det oroande!

Det kan också vara en chans. Vi är redan i ett kritiskt ögonblick för multilateralism och de institutioner som ansvarar för global styrning. När det gäller Världsbanken har denna kris redan nått sin topp och vi är kvar med någon som är emot multilateralism. Jag tror att det kan radikalisera debatten och producera något.

Detta hindrar oss inte från att fortsätta att överväga Kina som en möjlig allierad, men låt oss inte vara naiva

Det sägs ofta att Kina kan vara en allierad för afrikaner, särskilt på dessa frågor om global styrning. Är detta din åsikt?

Sakerna har förändrats. Innan valet av Donald Trump var vi i globaliserad global ordning med sina koder, dess relativt civiliserade beteende. Bakom dessa framträdanden hade alla sina strategier som naturligtvis var avkodade. Ankomsten av Trump bröt dessa koder. Inte mer politiskt korrekt, nu måste aktörerna ta handskarna och visa sin riktiga strategi. Detta hindrar oss inte från att fortsätta att överväga Kina som en möjlig allierad, men låt oss inte vara naiva.

I ditt galleri förklarade du också att det finns en viss avvisning av internationella institutioner i Afrika, både i befolkningen och bland eliten. Kan du förklara?

Det finns flera skäl till detta. Den första: I mer än trettio år sedan självständigheten har ekonomipolitiken förvaltats gemensamt av organisationer som Världsbanken, IMF och afrikanska teknokrater. Resultaten mättade inte, vilket skapade känslan av att det här paret av lokala institutioner / teknokrater inte förbättrade någonting.

För det andra har det gjorts strukturella anpassningar och dess mycket antisociala åtgärder. För det tredje ser vi att de intäkter som föreslagits av dessa institutioner inte har förändrats sedan 1960-åren och inte längre anpassats till kontextet.


>>> LÄS - Guterres: "Afrikas vikt i det internationella samfundet måste att bli omprövad »


Tror du att när en afrikan har en viktig ställning i en av dessa institutioner har detta en positiv inverkan i sitt land?

Det finns alla fall. Om du tittar Michel Sidibé, som ledde UNAIDS innan han återvände till Mali som hälsovårdsminister, kan han verkligen använda sin adressbok och kompetens för att skapa effektiv folkhälsopolitik. Men du har också fallet med dem som kommer tillbaka som vill spela politik. I Västafrika kallas de "svarta resväskabärare".

I allmänhet fungerar det inte: de har inte längre rätt relä, de var långt, ibland drabbas de av den dåliga bilden av de institutioner där de arbetade ... Tredje kategori: de som kommer tillbaka som akademiker eller konsulter, och vem i allmänhet har en positiv roll.

Vilka positioner kan afrikanska ledare rikta in i de stora globala institutionerna?

För det första måste det betonas att vissa redan har höga funktioner. Tedros Adhanom Ghebreyesus, till exempel chef för WHO. Gilbert Houngbo, IFAD (Internationella fonden för jordbruksutveckling). Amina J. Mohammed, som är assistent av António Guterres i FN och som driver afrikanska idéer. Problemet är återigen att dessa organisationer går igenom en djup identitetskris, kopplad till en bredare kris av multilateralism. Det är med tanke på att afrikaner måste fråga sig vilka institutioner som bäst skulle betjäna sina intressen och var de kunde få mest inflytande.

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA