Afrikanska unionen: Niamey kommer att ha sitt toppmöte i juli 2019 - JeuneAfrique.com

I teorin har reformen av Afrikanska unionen (AU) tagit bort sitt traditionella halvårstoppmöte. I praktiken fann Niger, som skulle vara det första tillståndet för att genomgå denna reform, ett sätt att bjuda in alla statschefer på kontinenten till Niamey i juli 2019. Förklaringar.

Niger, berövat sitt toppmöte? Detta är vad man skulle ha tänkt när stats- och regeringscheferna av Afrikanska unionen (AU) avskaffade institutionens andra årliga toppmöte, som traditionellt hölls i mitten av året i ett annat värdland.

Niger skulle vara det första värdstaten för ett toppmöte i Afrikanska unionen (AU) i sitt nya format. Kallat "samordningstoppmötet" måste det fortfarande samla statscheferna för de fem medlemmarna på AU-kontoret (i detta fall Egypten, Sydafrika, Demokratiska republiken Kongo, Niger och Rwanda), men även statscheferna på chefen för de regionala ekonomiska gemenskaperna, liksom presidenten i Nepad. Sammanlagt bör mer än ett dussin statschefer bjudas in vid detta toppmöte, som hålls i början av juli 2019 i Niamey.

Ett extra toppmöte

Men det var tydligen inte nivån på nigerianska ambitioner. AU har också beslutat att dessutom kalla till ett "extra högt toppmöte i AU" i samband med det första årsdagen för undertecknandet av fördraget Kontinental frihandelsområde (Zlec).

Samtliga statschefer på kontinenten kommer därför att inbjudas till detta extraordinära toppmöte, som hålls dagen före samordningstoppmötet. Vid ratificeringsgraden kommer det säkert att vara ett tillfälle att fira fördragets ikraftträdande.

Den nigerianska huvudstaden bör därför vara scenen för flera dagar av festligheter.

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA